IHO KUTISEE – MIKSI JA MITÄ SILLE VOISI TEHDÄ?

Mitä kutina on?
Ihon kutina on aistimus, josta automaattisesti seuraa raapiminen. Jo muutaman kuukauden ikäinen vauva osaa viedä kätensä raapimaan kutisevaa kohtaa, ja aikuisetkin raapivat refleksinomaisesti nukkuessaan. Hereillä ollessa raapimista voi tietysti jossain määrin hallita tahdonalaisesti. Kun tunnemme kutinaa, jokin ärsyttää kutinaa välittäviä hermoja ihossa. Ärsyke voi olla kevyt kosketus, esimerkiksi karhea vaate, tai kemiallinen kutinan välittäjäaine. Jokainen on varmaan joskus saanut kutiavan hyttysenpiston tai nokkosenpolttaman. Molemmat kutisevat siksi, että ihossa vapautuu kemiallisia välittäjäaineita, jotka ärsyttävät kutinahermoja. Kutinan välittäjäaineita erittävät mm. mast-solut eli syöttösolut, ja näiden tavallisin kutinan välittäjäaine on nimeltään histamiini.

Talviaikaan näin pohjoisessa maassa on hyvin yleistä, että iho kutisee kauttaaltaan, mikä johtuu ihon kuivumisesta. Ihon kuivuminen lisääntyy ikääntyessä ja siksi kutina on yleisempää vanhemmilla henkilöillä. Ihon kuivuus on henkilökohtainen ominaisuus, johon osalla liittyy allergiataipumus. Niinpä erilaiset allergeenit, eli asiat joille henkilö on allerginen, aiheuttavat kutinaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eläimet ja jotkut ruuat.

Neurofibromatoosi ja kutina
Neurofibromatoosiin ei liity rakenteellista kuivaihoisuutta tai allergoita. Toisaalta NF1 ei myöskään suojaa näiltä, koska NF1 periytyy eri geenien kautta kuin tavalliset ihon ominaisuudet ja allergiataipumus. Suomalaisista noin kolmasosa pitää itseään herkkäihoisina. Tällä perusteella myös huomattava osa NF-henkilöistä potee tavallista herkän ja kuivan ihon kutinaa. Osa sairastaa NF:n lisäksi tavallisia kutisevia ihotauteja, kuten atooppista ihottumaa tai psoriaasia. Myös diabetekseen liittyy joskus yleistä ihon kutinaa. Nämä sairaudet tulee hoitaa NF1-potilailla samoin kuin muilla. NF1:n sinänsä ei ole julkaistu aiheuttavan koko ihon kutinaa, ja omista potilaistani ainakin useimmat, jotka kutisevat kaikkialta, ovat yleensä herkkä- ja kuivaihoisia muutenkin.

Neurofibroomat voivat kutista
Joillakin NF1-henkilöillä ihon neurofibroomat kutisevat. Kutina voi liittyä neurofibrooman kasvamiseen, tai sitten kauan iholla ollut patti alkaa yhtäkkiä kutista. Kutisevat patit ovat joskus myös arkoja. Neurofibrooman kutina saattaa vaivata päiviä, viikkoja tai kuukausia. Tavallista on, että jossain vaiheessa kutina kuitenkin rauhoittuu. Joillakin neurofibroomat eivät kutise juuri koskaan, kun taas joillakin iso osa pateista kutisee usein. Jos monet patit kutisevat ja niitä hankaa, kutina voi tuntua leviävän tulipalon tavoin myös normaalille iholle. Tämä johtuu ilmeisesti kemiallisten välittäjäaineiden vapautumisesta ja kulkeutumisesta verenkierron mukana muualle ihoon.
Neurofibrooman kutinalle on ainakin yksi hyvä selitys. Neurofibroomissa on iso määrä syöttösoluja, jotka siis toimivat myös tervellä iholla esimerkiksi hyttysenpuremassa. Jos neurofibroomaa katsoo mikroskoopilla, syöttösoluja näkyy joka puolella. Kukaan ei toistaiseksi ole tutkinut, mitä kutinan välittäjäaineita syöttösolut vapauttavat neurofibroomassa. Siitä on kuitenkin näyttöä, että syöttösolut ovat mukana aiheuttamassa neurofibrooman kasvua. Neurofibroomissa on myös osoitettu olevan usean eri tyypin hermosäikeitä, jotka reagoivat kutinaa välittäviin aineisiin. Joten voisi jopa sanoa, että kutina on oleellinen osa neurofibrooman elämänkaarta.

Mikä auttaisi kutinaan
Yleiseen, varsinkin talvella vaivaavaan kutinaan paras hoito on ihoa kuivattavan saippuapesun välttäminen ja rasvaus kevyellä perusvoiteella pesun jälkeen. Allergialääkkeenä käsikaupassa myytäviä antihistamiineja voi kokeilla tablettipakkauksen ohjeen mukaan. Nämä lääkkeet estävät yhden välittäjäaineen, histamiinin, aiheuttaman ihon kutinan ja voivat rauhoittaa hiukan. Syöttösoluista vapautuu kuitenkin myös muita ihon kutinaa aiheuttavia aineita, joten antihistamiinit eivät siksi poista kaikkea kutinaa. Syöttösoluja kokonaan rauhoittavia tabletteja on kokeiltu neurofibroomien kutinaan, ja niistä on saatu jonkin verran apua. Näitä lääkkeitä ei valitettavasti ole Suomessa myytävänä tablettimuodossa. Jos jokin yksittäinen patti kutisee todella haittaavasti, viimeinen hoitovaihtoehto on tietysti sen leikkauttaminen.


Sirkku Peltonen
Ihotautien erikoislääkäri
Turun yliopistollinen keskussairaala

(kopioitu ja siirretty tänne nf-foorumista)